Browsing Tag :

NOMADS поезија

 • Литература

  NOMADS поезија: Јулијана Мехмети (Албанија – Италија)

  НАПУШТАЊЕ Внатрешното патување е необично талкањешто не навлегува под кожата,но ги протега рацете секаде наоколуво празнината што ги одделува просторитеи отежнатиот воздух,што ја притиска
  May 19, 2021
 • Литература

  NOMADS поезија: Отавио Росани

  ГОЛОТИЈА Свлечени се нашите секојдневни алишта,заборавени во канцеларијата се нашите обоени маски,се љубиме овде,на летечкиот килим во мојата соба.Залетот на страстите не бара преместување,ниту
  April 7, 2021
 • Литература

  NOMADS поезија: Катарина Сариќ

  НЕРЕШЕНА ПЕСНА Тукамеѓу две непознатисе вселина една едночинка без причина едочинка на нашето страдањеодигрананерешеноналик на драма без заплет.Туказастанав на линијата,на топката од никаде дофрлена
  March 16, 2021
 • Литература

  NOMADS поезија: Каја Панчиќ Миленковиќ

  ГОЛЕМ ПОЧЕТОК Кога и да посакам да пишувам за љубовпомислувам на наси се почнува да расте кон почетокот.Зборовите стануваат земја, вода, воздух и Сонцекако
  February 10, 2021
 • Литература

  NOMADS поезија: Милица Милосављевиќ

  МОМИНСКИ СОН Не сакам да бидам приклучена на хоризонтот надежкако на апарати за дишењесакам да пливам во правец спротивен од чекањетово роб можеш да
  January 27, 2021
 • Литература

  NOMADS поезија: Наида Мујкиќ

  Ода на светилниците Првиот светилник. Црвени и бели риги,Се влева во зениците, сенкитеНа пастелните фустани кои ги поткрева ветерСе испразнува во дребните простори помеѓу
  January 15, 2021
 • Литература

  NOMADS поезија: Љубица Шопова

  Апстракт(но) Не знам на што се однесува оваи кој ќе биде заклучокот.Ниту дали ќе биде текст или песна.Зборовите имаат ограничен рок на употребаи неограничен
  August 17, 2020
 • Литература

  NOMADS поезија: Сонет Мондал

  Изгубеното дрво манго Дрвото манго што го одгледувавденес е изгубено некадево џунглата на моите желби. Порано фрлав цели мангоаво нашиот дворда ги видат како
  June 11, 2020
 • Литература

  NOMADS поезија: Драган Јовановиќ Данилов

  ПЕСНА ЗА МОЈОТ ТАТКО И ПАСТРМКАТА Бев момче од некои можеби седум години кога за прв пат здогледав голема пастрмка која ја улови мојот
  February 19, 2020
 • Литература

  NOMADS поезија: Ребека Чиловиќ

  Страшно Викнаа жените (со мустаќи) Стана го усмрти (маж ѝ) Радојко Додека спиел со шишето Крај глава Жените ги стискаа усните Да не им
  January 29, 2020