Close Sidebar close
nomads.mk
  • Home
  • ЛУЃЕ
    • ПРЕТСТАВУВАЊЕ
    • ИНТЕРВЈУ
  • СЛУЧУВАЊА
  • АРТ
    • УМЕТНОСТ
    • ЛИТЕРАТУРА
    • ФИЛМ
    • ФОТОГРАФИЈА
    • ДИЗАЈН
    • МУЗИКА
  • LIFESTYLE
    • LIFESTYLE
    • ВИНО
    • ГАСТРО
    • ЗДРАВ ЖИВОТ
    • АКТИВИЗАМ
    • ПАТУВАЊЕ
  • КОНТАКТ

Subscribe & Follow

2017 ©NOMADS - All Rights Reserved.

  • Home
  • ЛУЃЕ
    • ПРЕТСТАВУВАЊЕ
    • ИНТЕРВЈУ
  • СЛУЧУВАЊА
  • АРТ
    • УМЕТНОСТ
    • ЛИТЕРАТУРА
    • ФИЛМ
    • ФОТОГРАФИЈА
    • ДИЗАЈН
    • МУЗИКА
  • LIFESTYLE
    • LIFESTYLE
    • ВИНО
    • ГАСТРО
    • ЗДРАВ ЖИВОТ
    • АКТИВИЗАМ
    • ПАТУВАЊЕ
  • КОНТАКТ
nomads.mk
nomads.mk
    Гастро

    NOMADS гастрономија: Салата од спанаќ со горгонзола, ореви и суви смокви

    December 10, 2017

    Продолжуваме со серијалот на неверојатни комбинации на салати од спанаќ кои се премногу вкусни, а пред сé здрави.

    Потребни состојки (за две лица):

    • околу 350 гр. спанаќ
    • лажица маслиново масло
    • 1 лажичка концентриран балсамирачки оцет
    • прстофат сол и бибер
    • 40 гр. горгонзола
    • 5 цели јатки ореви
    • 5- 6 суви смокви

    Tips and tricks: Генерално претпочитам контрасти кога се работи за спојување на вино со храна, во оваа салата која веќе има длабоко спротивставени елементи: кремастата структура на горгонзолата и крцкавоста на оревите и дршките на младиот спанаќ, како и свежината на спанаќот и интензивните земјени тонови како на сирењето и оревите, така и на смоквата, претставува вистински предизвик за спојување. Лесната слаткост на Cabernet Sauvignon (овој пат барикирано) со нежните тонови на сува слива, малина и ванила и свежиот завршеток кој долго потоа останува на непцето, особено ми дава за право да кажам дека оваа салата одлично се спојува со ова вино.

    Виното послужете го на температура од 16 – 18°C, а салатата мора да е ладна, затоа спанаќот мора да е изваден од фрижидер многу кратко пред послужувањето.

    Ова е неверојатно лесно предјадење, за вашиот ручек или вечера. Уживајте!

    рецептсалатасалата од спанаќспанаќ
    • NOMADS интервју: Себастијан Цвитаниќ – фотограф

    • NOMADS рецензија: Дарко Рундек на Таксират

    You Might Also Like

    NOMADS гастрономија: Крцкави траиаголници со кори од хељда

    January 10, 2018

    NOMADS гастрономија: Салата од рукола со урми, ореви и пазмезан

    January 17, 2018

    NOMADS интервју: Марјан Костадиновски – Крафтинг пивски салон

    December 30, 2018

Рубрики

Најново

  • NOMADS музика: Амбиент албуми 2018

    February 15, 2019
  • ЕГЗИТ објави жестоки гитарски засилувања за „Експлозив” бината

    February 15, 2019
  • NOMADS уметник: Игор Манојловски

    February 14, 2019
  • Проекција на филмот Југо во Котур

    February 14, 2019
  • Кратки филмови на Игор Иванов Изи

    February 14, 2019
  • Изведба на оперската претстава „Хофманови приказни“

    February 13, 2019
  • Гостување на МОБ во Велес и Битола со балетската претстава „Либертанго“

    February 13, 2019
  • EXIT Dance Arena моќна како никогаш досега

    February 13, 2019
  • Меѓународната манифестација „Ноќ на идеите“ во Скопје

    February 13, 2019
  • Архитектонска изложба „Загрозен модернизам“

    February 12, 2019

nomads.mk на instagram!

  • Dubioza kolektiv #taksirat
  • #trapdafuckup #taksirat
  • #nouvellevague #taksirat #concert
  • #taksirat #20 🤗
  • #botovacha, изложба на Instagram фотографии. 
Повеќе инфо на www.nomads.mk
  • #botovacha со нова изложба на Instagram фотографии.
Повеќе инфо на www.nomads.mk

Следете не на Instagram!

2017 ©NOMADS - All Rights Reserved.